DRY NEEDLING

STIMULEREN VAN DE DOORBLOEDING

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dun steriel naaldje in de spier geprikt wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten verkrampt zijn. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een pijnlijke lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen.

“Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. Door met de punt van de naald het spierreflex te activeren wordt voel je een korte samentrekking van de triggerpoint. Door het samentrekken van de triggerpoint wordt de verkramping opgeheven en de doorbloeding gestimuleerd.

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Dry needling 1
AFSPRAAK MAKEN